European Yoga Festival i Frankrike


Snart är det dags för European Yoga Festival i Frankrike!

Den 29 juli startar festivalen och pågår sedan i 9 härliga dagar till den 6 augusti. Årets tema är “Vibrate the Cosmos; the Cosmos shall clear the path.”

Här nedan kan du läsa Eriks berättelse och upplevelser från förra året.

Planerar du att vara med på festivalen och vill träffa andra svenskar? Håll utkik efter annonser på anslagstavlorna om en Sverige-träff på måndagen den 31 juli 🙂

Kolla på 3HO Europes hemsida för mer information och anmälan.

Eriks berättelse från festivalen 2016:

Under sommarens andra hälft samlas omkring tvåtusen yogis och yoginis  i Loiredalen, ett par timmars resa söder om Paris. Åtta dagar av kundaliniyoga, upplevelser och möten med gamla och nya vänner väntar och troligtvis en och annan utmaning. Årets festival ska fokusera på den fjärde sutran Yogi Bhajan levererade för vattumannens tidsålder: “Understand through compassion or you will missunderstand the times”.

När jag kliver av tåget i Blois och kånkar ut mina väskor fylls jag av en blandning av upprymdhet och förväntningar. Jag styr mina steg mot busshållplatsen för den avslutande etappen till Fondjouan där festivalen äger rum. På perrongen ger storleken på medresenärernas väskornas en bra för att inte säga hundraprocentig hint om vilka som är på åt samma håll. Efter en stunds väntan rullar bussen, som nästan är full, iväg. Det småpratas på flera av våra europeiska språk. Utanför bussfönstret svischar fransk landsbygd och ett och annat köpcentrum förbi innan vi svänger av och sakta rullar genom den gamla skogen som omger Fondjouan. När jag kliver av bussen infinner sig den sköna känslan av att ha nått resans mål. Luften är behaglig, varm i solen och sval i skuggan. Jag stannar upp, tar några djupa andetag och tittar mig omkring, många är redan på plats, människor strosar runt, kramar utbyts och blandas med glada skratt, tältplatser ska hittas. Efter lite letande slås tältet upp på en plätt som ser ut att kunna bjuda på en del skugga och är lite lagom knögglig, madrassen är tjock så det är perfekt. Vid middagen som serveras under de stora ekarna sitter alla tillsammans i långa rader på marken och njuter av den enkla och smakrika maten som förberetts under hela dagen. Varje morgon samma frukost och varje kväll samma middag. Enkelheten är underbar och varje måltid smakar lika fantastiskt, om det beror på att lunchen lyser med sin frånvaro eller om det är yogan som ger ökad närvaro låter jag vara osagt.

European Yoga Festival

Dagarna som följer är fulla av aktiviteterna och utbudet är brett, musikworkshops, körsång, dans, meditativa föreläsningar från personer med höga turbaner, energifyllda pass tillsammans med hundratals andra, sadhana med levande musik under bar himmel i amrit vela som avslutas ackompanjerad med solens uppgång och konserter som börjar i solens nedgång. Att hinna med allt är omöjligt och efter att ha gjort ett försök under förra året beslöt jag mig för att spendera mer tid med en tekopp i handen och låta vila få vara en större ingrediens i år. Dagarna som följer flyter samman och begreppet tid förändras, det liksom suddas ut en aning. Halvvägs genom byter festivalen karaktär, då det är dags för den vita tantran i dagarna tre. Känslan av att sitta tillsammans med tusentals andra under samma tak och meditera är något som ord inte kan beskriva. Men en sak är säkert, tillsammans är underbart! Det är den känslan som genomsyrar festivalen och det jag bär med mig efter att tältet åter lagts i sin påse och dragkedjorna på väskorna stängs igen och jag sitter och tittar på den franska landsbygd som svischar förbi utanför bussens fönster.